Helvetistä itään – päiväretki Helvetinjärvelle + kirjavinkki

5.49


Tämä oli jo kolmas kerta, kun suunnittelimme Reetan kanssa reissua kansallispuistoon. Suunnitelmissamme oli tehdä kolmen yön ja neljän päivän vaellus Helvetinjärvelle, mutta sääolosuhteiden vuoksi päätimme supistaa reissun yhteen päivään. Haluamme nimittäin jatkossakin innostua vaeltamisesta ja reissuun lähtemisestä – enkä ole ihan varma olisiko se ollut mahdollista neljän päivän vaelluksen ja yli 30 helleasteen jälkeen. Lisäksi aika ei ollut ihan vielä kullannut viime vuoden märkääkin märempää Kolin reissua.

Vietimme kuitenkin luonnossa siihen varatun ajan ja kiintopisteenämme toimi Reetan suvun mökki Euran lähistöllä. Sijoitimme rannan ääreen riippumattomme, lämmitimme puusaunaa ja nautimme järviveden viileydestä. Joskin sekin oli huikeat +26 astetta.


Torstaiaamuna virkistävän aamu-uinnin ja maittavan aamupalan jälkeen suuntasimme auton nokan kohti Ruovettä eli Helvetinjärven kansallispuistoa. Lämpömittari näytti huimaa +32 asteen lukemaa, kun saavuimme Kankimäen parkkipaikalle.


Tervetuloa Helvettiin.


Helvetistä itään -reitti lähti mahtavan puunpahkoista tehdyn portin luota, joka toivotti tervetulleeksi Helvettiin. Vaelluskengät jaloissamme lähdimme tepastelemaan polkua. Hiki valui selkäpiitä pitkin, vaikka 20 kiloisen rinkan tilalla oli muutaman kilon painava reppu. Pääsin heti samaan fiilikseen, kuin pitemmillä vaelluksillakin: siihen näköjään riittää suunnaton hiki ja vaelluskengät.

Jo kahden kilometrin kohdalla olimme virkistyksen tarpeessa, joten heitimme uikkarit päälle ja pulahdimme Iso-Helvetinjärveen viilentymään. Järven kupeessa sijaitsi myös Helvetinkolun päivätupa ja kivenheiton päässä suosittu Helvetinkolu.


Helvetinkolu sijaitsi kahden kilometrin päässä parkkipaikalta ja oli Helvetistä itään -reitin puolivälissä. Täällä näkyi paljon väkeä, mutta eipä ihme, sillä reitti oli helppokulkuinen ja sopivan mittainen vaikkapa lapsiperheen kanssa tehtäväksi päiväretkeksi.

Rengasreitti oli yhteensä neljä kilometriä, joka kuulostaa vähältä, mutta oli oikein mainion mittainen tässä kelissä suoritettavaksi. Kansallispuistossa näkyi myös erittäin hikisiä vaeltajia.

Oikeaan fiilikseen näköjään riittää suunnaton hiki ja vaelluskengät.


Visiitti oli siis melko lyhyt, mutta aivan ihana luontokokemus silti yhdistettynä autenttiseen mökkeilyyn. Reetan mökki sijaitsi ihanalla, melkein vain mökin kokoisella saarella, jossa mökin lisäksi löytyi puusauna, ulkohuussi ja laituri. Sinne päästäkseen piti tietysti soutaa rannasta saareen – tässä on fiilistä!

Älykelloni kertoi, että riippumatossa nukuttujen yöunien syväksi uneksi liki neljä tuntia, kun normaalisti kotona se on 45 minuutin ja kahden tunnin välillä. Ei siis sovi aliarvioida luonnon ja loman voimaa.Haluatko inspiroitua Suomen luonnosta?

Sain yhteistyössä Docendo:lta Tea Karvisen Kansallispuistot - Maamme luonnon helmet -kirjan luettavaksi. Fiilistelimme sen avulla tulevaa reissuamme Helvetinjärvelle ja käytimme sitä apuna reissusuunnittelussa.

Kirjassa on esitelty Suomen kaikki 40 kansallispuistoa kuvineen ja tarinoineen. Jokaisella kansallispuistolla on oma tarinansa, ja sen Tea Karvinen nivoo mainiosti yksiin kansiin. Ammatiltaan Karvinen on toimittaja ja valokuvaaja, joten tämä kirja on täysin hänen omaa käsialaansa. Kirjan toteutus ei siis ole ollut mikään pikkuprojekti, vaan se on vaatinut seitsemän vuoden työn.

Yksi haaveistani on kiertää elämäni aikana Suomen jokainen kansallispuisto, jota tämä opus tukee mainiosti. Kirjan mukana pääsee jo siihen tunnelmaan, joka paikan päällä joskus sitten odottaa. Suosittelen!

Nyt jatkan kesälomailuani, pistän tallan pohjaan ja lähden Lofooteille. Kuullaan!
You Might Also Like

1 kommenttia

  1. Hauska lukea tutusta paikasta! Itse olen siis noilta seuduilta kotoisin, vaikkakin nykyään asun Turussa. Nuorempana tuolla on kuitenkin tullut käytyä useampia kertoja, vaikka silloin en oikein paikan erityisyyttä kunnolla ymmärtänytkään; nyt vanhempana ehkä jo osaisi arvostaakin enemmän :)

    VastaaPoista