Ayurvedalla uusi alku ihonhoitoon
0.51Yhteistyössä Ekokauneushoitola Karoliina K.
Silitän poskipäitäni, ihailen peilistä silkkisen tuntuisia kasvojani ja sivelen niitä vielä hieman lisää. "Mun iho ei ole koskaan tuntunut tältä!" hihkun ekokosmetologi Karoliina Käyhkö-Leppäselle. Olen juuri ollut muutaman tunnin "taivaallisen ihana" Ayurveda -hoidossa ja kerta kaikkiaan taivaallisen ihanaa se olikin.
Tutustuin puolisen vuotta sitten luonnonkosmetiikkaan ja siitä lähtien olenkin ollut hivenen tietoisempi kosmetiikan kuluttaja. En enää halunnutkaan vain napata sitä marketissa ensimmäistä vastaantulevaa kosmetiikkatuotetta ostoskoriini, vaan halusin purkkini sisältävän enemmän luonnonmukaisia ainesosia.
Juuri siksi koin suurta turhautumista ehkä liiaksikin huomatessani kosmetiikkapurkkieni pohjien tulevan vastaan. Ymmärsin, että kohta ne tulisi korvata uusilla, en vain todellakaan tiennyt millä. En tiennyt pysyttelisinkö vain vanhassa vai siirtyisinkö kokonaan tai osittain luonnonkosmetiikan pariin. Kyselin kokemuksia ja googlettelin, mutta turhauduin. Aivan liian paljon erilaisia vaihtoehtoja, mutta mieli kyllä kallisteli jo luonnonkosmetiikan puolelle.
Siispä olikin aivan mahtavaa tuurinkauppaa, että tämä blogiyhteistyö osui kohdalle. Ensinnäkin ihan parasta, että hipiäni pääsi ekokosmetologin käsittelyyn ja sen lisäksi sain siirrettyä tämän ongelmani eteenpäin. Minun ei tarvinnut itse löytää sopivia tuotteita, vaan ammattilainen neuvoi ne minulle.
Taivaallisen ihania hoitoja Karoliinan käsissä
Minulle oli varattu aika Ayurvediseen Taivaallisen ihana -hierontaan, joka sisältää niska-, hartia-, kasvo- ja päähieronnan. Karoliina taituroikin hoidot aina asiakkaiden toiveet huomioiden ja lisää mukaan aina pientä ekstraakin. Itse sain nauttia siis Taivaallisen ihanan lisäksi Ayurveda kasvohoidosta ja "nautin" myös mm. kulmien ja viiksien vahauksesta (apua onko mulla viikset).
Astuessani Karoliinan harmoniseen ekohoitolaan minut toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi. Ensitöiksemme määrittelimme doshani eli kehotyyppini, joita Ayurvedassa on yhteensä kolme (vata, pitta ja kapha). Meistä kaikista löytyy jokaista doshaa hieman, mutta näistä yksi on yleensä vallitseva ja minulla vahvimpana elementtinä on vata.
Kun kehotyyppi on selvillä, päästään nauttimaan itse hoidosta. Hoitoaika on noin kaksi tuntia ja tuntui kuin aika olisi pysähtynyt siksi aikaa. En ehkä koskaan ole tuntenut oloani niin rentoutuneeksi kuin täällä. Hoidon ajan taustalla soi miellyttävän rauhoittava musiikki rentoutuessani hoitopöydällä. Jalkani ja kasvoni olivat ihanan tuntuisissa lämpöhauteissa ja Karoliina hieroi kroppaani lempein, mutta varmoin ottein. Hoidossa hän käytti Frantsilan vataa tasapainottavia tuotteita, joista kerron alempana lisää.
Hoidon jälkeen sain ison kupposen yrttiteetä ja selkeät hoito-ohjeet iholleni. Täytyy kyllä hieman kehua Karoliinaa, nimittäin ihoni ei ole koskaan tuntunut tältä. Nimittäin teki mieli vain silittää hipiääni, ihailla sitä peilistä ja hymyillä.
Mitä Ayurveda on?
Myönnettäköön, että tiedän vielä aika vähän Ayurvedasta. Nyt hoidon jälkeen olen ottanut siitä enemmän selvää, mutta mielestäni oli mainitsemisen arvoisen ihanaa, miten lempeästi Karoliina siitä minulle kuitenkin kertoi. Asiat eivät menneet minulta lainkaan yli hilseen, vaan sain kattavan ja kompaktin infopläjäyksen sopivan kokoisina annoksina hoidon edetessä ja siitä oli helppo innostua kokoajan enemmän.
Ayurveda on siis tuhansia vuosia vanha intialainen terveydenhoitojärjestelmä, jossa hoidetaan että ennalta ehkäistään vaivoja. Itse olen kiinnostunut juurikin ennalta ehkäisemisestä. Uskon, että kun kroppa on balanssissa myös monet vaivat jäävät pois – tai ainakin minimiin. Mitään suurempia sairauksia en silti lähtisi tällä hoitamaan, ainakaan pelkästään.
Kaikilla doshilla on omat elementtinsä ja vatan elementit ovat ilma sekä eetteri (pittalla tuli+vesi, kaphalla maa+vesi). Ilma elementtinä antaakin esimakua vatan luonteesta, sillä vata on kylmä, kuiva, epäsäännöllinen, nopea ja muuttuva. Nämä ominaisuudet näkyvät vatalla fyysisesti, henkisesti ja emotionaalisesti.
Ayurvedassa tavoitellaan kokonaisvaltaista tasapainoa kehoon. Siksi on tärkeää pitää luettelemani ominaisuudet tasapainossa oikeanlaisella ruokavaliolla, kosmetiikalla ja elämäntavoilla. Vatan epätasapaino voikin ilmetä vaikkapa paleluna ja kuivuutena. Vatalle suositellaan lämpimiä kosteita ja mausteisia aterioita, öljyn käyttöä ruoassa, säännöllistä päivärytmiä, lepoa ja rutiineja. Sen sijaan vatan kannattaisi taas välttää kypsentämättömiä ja kylmiä ruokia. Lisäksi vata kaipaa rauhallista, lempeää ja lämmintä ympäristöä sekä rakastavia ja lämpimiä ihmisiä lähipiiriin.
Millä tuotteilla lähden hoitamaan ihoani?
Ihonhoitorutiinini oli ennen tätä hoitoa aikamoisen simppeli ja siinä oli paljon parantamisen varaa. Aiempi rutiinini sisälsi meikinpuhdistuksen pelkällä meikinpoistoaineella, jonka jälkeen heitin siihen perus apteekin rasvat eli useimmiten Decubalia. Sainkin omaksua suhteellisen erilaisen ihonhoitorutiinin ja sain testiini useamman Frantsilan tuotteen. Frantsila on muuten suomalainen perheyritys, joka käyttää tuotteissaan pelkästään suomalaisia yrttejä. Mahtavaa, eikö?
Nyt päivittäisessä käytössäni on Frantsilan puhdistusemulsio ja ruusuisen kasvovesi. Näissä on kummassakin on aivan ihastuttava ulkonäkö, mutta sen lisäksi vielä tuoksuvat todella valloittavilta. Hoitorutiinit on helppo pitää yllä, kun kaikki yksityiskohdat on ihan viimeisen päälle.
Puhdistusemulsiosta minulla ei ole mitään pahaa sanottavaa, päin vastoin. Kaikki toimii niinkuin pitääkin – silmämeikkikin lähtee vaivatta. Sen sijaan ennen olin pitänyt oikeastaan kasvovettä turhanpäiväisenä. Nyt olenkin huomannut, ettei pelkkä meikinpuhdistusaine putsaakaan kasvojani kokonaan, vaan kasvovettä käyttäessäni vanulappuun jää yllättävän paljon meikkiä. Parempi kai myöhään kuin milloinkaan, mutta voi kunpa joku olisi kertonut tämän minulle jo kymmenen vuotta sitten! Ennen siis inhosin kasvovesien käyttöä ja tätä nykyä se on suosikkirutiinini, mitä täällä oikein tapahtuu?
Kun nämä puhdistustoimenpiteet on hoidettu pois alta, sivelen ihooni Frantsilan kehäkukkavoidetta. Tämä sopii erityisen hyvin kuivalle, herkälle ja kutiavalle iholle eli juuri sellaista mitä juuri minun kasvoni kaipaavat. Tätä voi hieroa päänahkaan hillitsemään hilseilyä ja se sopii myös vauvoille.
Toisinaan teen itselleni kasvonaamion Ayurvedisella Frantsilan uudistavalla kasvonaamiolla. Tuoteseloste kertoo kasvonaamion sisältävän mm. suomalaista kauraa, savea, marjoja ja luomuyrttejä. Tämä on siis jauhetta, joka sekoitetaan itse jugurttiin tai veteen ja sen jälkeen levitetään kasvoille 10-15 minuutiksi. Kasvonaamion jälkeen iho tuntuu rentoutuneelta ja ihanan pehmoiselta – tätä suosittelen kokeilemaan!
Kasvonaamion jälkeen on silti tärkeää kosteuttaa iho vielä kasvoille sopivalla ihoöljyllä. Tätä varten sain käyttööni Frantsilan porkkana-kehäkukkaöljyn, jota voi sivellä kasvoille ja vartalolle sellaisenaan tai sekoitettuna vaikkapa voiteeseen. Oma ihoni kaipaa aikamoista kosteutusta ja tämä sopii siihen todella hyvin!
Hiustenhoitoon sain Khadin Ayurvedisen Amla-shampoon, joka sisältää mm. öljyjä, mantelia ja aloe veraa, joiden pitäisi rauhoittaa kuivaa päänahkaani. Tämän pitäisi muuten edistää hiusten kasvuakin.
Koska Ayurvedan tarkoitus on edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia, sain käyttööni myös Frantsilan Aurinko Villiviherjauhe, joka auttaa tasapainottamaan pH:ta. Tätä voi lisätä melkeinpä mihin ruokaan vain, mutta itse olen sekoittanut tätä mm. smoothieihin.
Lisäksi käytössäni on Frantsilan Tasapainottava Vata eteerinen tuoksuyhdistelmä. Tätä voi käyttää monella tavalla, kuten vaikkapa tuoksulyhdyssä tai hierontaöljynä, mutta myös parfyyminä, kylvyssä ja ihoöljynä. Tällöin sitä pitää hieman laimentaa, vaikkapa tuon porkkana-kehäkukkaöljyn kanssa.
Kiinnostuitko?
Karoliinan ekokauneushoitola sijaitsee Liedossa (Kuntoilijanlenkki 2, 21420 Lieto). Sinne ajaa autolla vartin ja fillarilla sinne sujahtaa tunnissa – mikäs sen parempi tapa nauttia vapaapäivästä kuin seutumatkailu polkupyöräillessä naapurikuntaan. Lisäksi häneltä löytyy studio Turusta (Kupittaankatu 122, 20810 Turku) ja liikkuva pop up kauneushoitola vaikkapa tapahtumia ajatellen.
Tutustu ekokosmetologi Karoliina Käyhkö-Leppäseen paremmin hänen Facebookissa ja Instagramissa. Klikkaa tästä ja pääset hänen nettisivuille ja verkkokauppaan.
Haluatko selvittää doshasi eli kehotyyppisi?
Voit tehdä kehotyyppitestin vaikkapa tästä tai tästä.
0 kommenttia