Työmatkapyöräily – yhdeksän hyvää syytä polkea töihin!

12.08En oikeastaan koskaan ole ollut mikään erityisen innostunut pyöräilijä. Olen kotoisin maalta ja oikeastaan pyöräily siellä oli ainut keino päästä paikasta toiseen. En silti noteerannut sitä koskaan.

Aloitin työmatkapyöräilyn vuonna 2011 vanhalla Tunturi Ponilla, joka jäi yli isovanhempani naapurin muutosta. Se narahteli joka polkaisulla ja sen kirkkaan keltainen maalipinta oli suloisesti lohkeillut. Pyörässä ei ollut vaihteen vaihdetta ja renkaat olivat nöyrät 21 tuumaa. Se oli silti upein pyörä, mitä olin koskaan nähnyt. Rakastin sitä joka polkaisulla yhä enemmän. Siinä ei ratkaissut käytännöllisyys vaan sitä pyöräiltiin tunteella ja fiiliksellä.Kukaan ei uskonut, että jaksaisin pyöräillä 10 kilometriä suuntaansa päivästä toiseen. Mutta niin minä jaksoin. Painoin Ponini kanssa sinä vuonna pitkälle syksyyn saakka.

Kun Ponini meni telakalle rengasrikon vuoksi sain "hyvän" pyörän lainaksi serkultani. Eihän se mikään hyvä ollut. Vanha kuin mikä ja jos nyt kysytään niin raskaskin, vaikkakin keveämpi kuin Ponini.

Sotkin vanhat pyöräni niin loppuun, että niillä ei päässyt enää metriäkään eteenpäin. Pian ostin Tori.fi:stä uuden ja mahtavan polkupyörän muutamalla satasella. Kulki kuin unelma. Hieman isolta se tuntui, mutta olipahan kasvuvaraa...


Kun XXL rantautui Suomeen ja vieläpä kovilla polkupyörätarjouksilla, lähdin oven taakse jonottamaan seitsemältä. Tulin sieltä ulos uuden 200 euron mankelin kanssa. Ehdin polkea sen kanssa kaksi viikkoa ennen kuin otin iskua auton kanssa ja niinpä upouusi pyöräni meni aivan mutkalle. Itse säilyin onneksi ehjänä.

Sain vakuutuksesta rahat uuteen pyörään ja lähdin takaisin XXL:n pyöräosastolle. Sain vastaavan pyörän hieman paremmilla spekseillä. Nyt ollaan kyllä aivan nextillä levelillä siitä mistä kaikki alkoi!

Jos kaikki paranee kokoajan, mitä vielä suuremmalla rahalla voisi vielä saada? Voitin tänä kesänä uuden polkupyörän Nummen pyörän Facebook-arvonnasta enkä ole sen parempaa pyörää ikinä ajanut.

Se oli rakkautta ensipolkaisulta. Tein kunniakierroksia tavallisen työmatkan tuntuessa liian lyhyeltä. Halusin huutaa vastaantulijoille, että "katsokaa, mulla on uusi pyörä ja se on liian upea ja ihana". Olin rakastunut.Edelleen haaveilen yhtenään uusista pyöristä. Kun pyöräilyyn hurahtaa, niin siihen hurahtaa. Haluaisin pyörät joka tarpeeseen ja keliin. Vihreän, sinisen, mustan ja punaisen. Hybridin, maantiepyörän, fatbiken ja fiksin. Seinälle koristeeksi ja kadulle egon jatkeeksi.

Kun kevät tulee, näen kadulla ensimmäisenä upeat, uudet polkupyörät ja tutut pyörämerkit. Tätä voi verrata siihen, etten osaa edellenkään tunnistaa automerkkejä toisistaan, mutta pyörämerkit on hemmetin hyvin hallussa.

Pyöräily ei ole pelkkää pyöräilyä: se on osa minua, minun luonnetta. Se on tunnetta, fiilistä, rentoutumista ja palautumista.
9 hyvää syytä työmatkapyöräillä!

1. Aikaa säästyy
Asun Turun Portsassa ja työpaikkani on Raisiossa Kuninkojalla. Bussilla kulkiessa työmatkaan kuluu jopa puolet enemmän aikaa – riippuu kuinka kauan odottelen pysäkillä. Ensin täytyy kävellä keskustaan vartti ja matkustaa bussilla 25 minuuttia. Pyörällä matka menee ilman sitovia aikatauluja 25 minuutissa!

2. Rahaa säästyy
Kun kaikki tarpeelliset varusteet on hankittu pyöräily on melkein ilmaista pieniä huoltoja lukuunottamatta. Linja-auton kuukausilipun verran jää säästöön!


3. Energiaa ulkoilmasta
Työpäivä starttaa vauhdikkaasti, kun on polkenut puoli tuntia raikkaassa ulkoilmassa. Itseasiassa koko työpäivä kulkee pirteämmin – ja työpäivästä palautuminen menee kuin lastenleikki polkiessa!

4. Ei tarvitse lähteä heti jumpalle
Tunti pyöräilyä päivässä ja kunto pysyy kuosissa ympäri vuoden! Ei tarvitse töistä kotiin tullessa miettiä ensimmäisenä jumppia, kun urheilut on jo suoritettu. Oikeastaan tämä sopiikin jo kohtaan 1 ja 2.5. Vältät ruuhkan
Kun kolmen kaistan autojonot ruuhkautuvat punaisiin valoihin, voit vain hurauttaa pyörätiellä koko letkan ohi muutamassa minuutissa. Hermot säästyy ja hymy pysyy huulilla!

6. Säästät luontoa
Pyöräily on ympäristöystävällistä! Pyörä kulkee pizzalla (tai no, mistä kuljettaja ikinä pitääkään) ja bensat ja päästöt jätetään autoilijoille.7. Ei ikuista parkkipaikan metsästystä
Pyörälle löytyy aina parkkipaikka ja useimmiten vielä lähempää kuin autolla! Lisäksi parkkipaikat ovat ilmaisia!

8. Pyöräilijät ovat onnellisia
Ystäväni sanoi taannoin, että aina kun vastaantulijat ovat pyöräilijöitä, he hymyilevät. Pyöräilijät ovat siis onnellisia!

9. Voit soitella matkalla ystävien kanssa
Soittelen joka päivä äidille tai ystäville pyöräillessäni töihin tai töistä kotiin. Kuulumiset vaihtuu leppoisasti pyörämatkan lomassa mikrofonilla varustetuilla kuulokkeilla.Kuvissa näkyvät Sudion kuulokkeet ovat tähän tarkoitukseen erittäin näppärät! Saan tarjota lukijoilleni -15 % koodilla reppuhetkia15 alennuksen Sudion kuulokkeista. Hyödynnä tarjous Sudion sivuilla!

PS. Sudio toimittaa maailmanlaajuisesti ja toimitus on aina ilmainen!

Kuulokkeet saatu Sudiolta yhteistyön merkeissä.


Kuvat: Anna Liukas

You Might Also Like

4 kommenttia

 1. Mukavaa taustoitusta aiheelle ja hyviä perusteluita. Erityisesti silmään pisti pyörän voitto Fabebook-arvonnasta. Vau, onnittelut! Saatoin itsekin osallistua samaan arvontaan, mutta vaikka itselle ei tullut voittoa, niin kiva kuulla, että voitto on osunut oikeaan osoitteeseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista, Anne :) Oli kyllä kesän yksi ikimuistoisimmista illoista, kun sain tiedon pyörän voitosta. Voi sitä kiljumisen, pomppimisen ja onnen määrää. :'D Oikeita osoitteita olisi varmaan ollut monta, mutta fillari on saanut musta aktiivisen ja huolehtivan käyttäjän. <3

   Poista
 2. Ihan vallan osuvat perustelut. Näin voin fillaristina itsekin peukuttaa.

  Auton kanssa en ole koskaan tehnyt liian läheistä tuttavuutta, mutta talvella vetänyt kunnon lipat jäämäessä. Enpä ole ikuna ennen ollut yhtä sinisillä mustelmilla. Mutta niin tai näin...on se vapaa kelailu tuolla raittiissa ulkoilmassa ihan omaa luokkaansa. Ei voi verrata autoiluun lainkaan. Vapaus. Alkaa aina isolla V:llä.

  Ja mikä parasta, vaikka kuinka tuntisi olevansa makea kuin sokeri, niin kumpikaan meistä ei sula sateessa. Pyöräily kunnon vetimissä sateessa on voimaannuttava kokemus. Iloisia kilometrejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Titta! Aina, kun näkee sulta kommentin niin tietää, että se sisältää jotain mukavaa ja positiivista (yleensä vielä jonkun kivan tarinan tai oivalluksen kera) :) Se ei oo nykypäivänä mikään oletus...

   Sun kommentti kyllä viimeisteli omat ajatukset (työ)matkapyöräilystä. Allekirjoitan myös kaikki! Ihanaa, kun joku muu ymmärtää sen fiiliksen, jonka se saa useimmiten aikaan. Pyöräily kelissä kuin kelissä on kolmen Veen kombo: välillä se vituttaa, useimmiten voimaannuttaa, mutta parasta on juurikin se vapaus.

   Poista