Köyhän naisen tarvikkeet riippumattoiluun

10.06


Riippumattoilu on mukava ja kevyt tapa retkeillä!

Idea riippumaton kanssa vaeltamiseen lähti, kun viime vuonna mietimme majoitetta Reetan kanssa Repoveden kansallispuiston reissulle. Itse omistin riippumaton jo muutaman vuoden takaa, mutta se oli toiminut lähinnä huvikäytössä eikä kokemusta ollut yöpymisestä kertynyt. Nyt kerronkin, mistä aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle!

Riippumaton paras ominaisuus telttaan verrattuna ovat ehdottomasti keveys. Lisäksi uskaltaisin väittää, että useissa paikoissa tasaisen telttapaikan löytäminen on vaikeampaa kuin kahden-kolmen metrin säteellä olevan puun.

Ticket To The Moonin riippumatot ovat pyörivät 20 euron kieppeillä. Riippumaton kaveriksi tarvitset kiinnitysköydet, jotka saat mukaasi noin kympillä. Kunnon DIY-retkeilijät korvaavat nämäkin kuormaliinoilla.

TTTM:n riippumatot ovat keveitä 480 gramman laskuvarjokankaasta valmistettuja mattoja, jotka ovat pakattu söpöön banaanin muotoiseen pussukkaan. Riippumatto kestää painoa 160 kiloon, jonka vuoksi se sopii lähes kaikille! 

Riippumatto itsessään ei riitä vielä vaelluskumppaniksi, vaan sen kanssa tarvitaan vielä maasta hohkaavan kylmyyden estämiseksi joko underblanket eli aluspeitto tai makuualusta. Lisäksi tärkeitä ovat hyönteissuoja sekä tarppi vesisateen varalle.

Blogissa niksejä aloittelijalle riippumattoiluun.

Riippumatot ovat superhelppoja kiinnittää puihin. Ensin kiinnitysköydet puun ympäri ja S-koukulla riippumatto kiinnitysköysiin kiinni. Lisäksi on hyvä kokeilla, että matto on tasapainossa, jotta yöllä ei valu ylös tai alas. Joka tapauksessa tosi nopeaa ja näppärää!


Emme halunneet aloittelijoina vielä sijoittaa oikeaa sadesuojaa tai hyönteisverkkoa varten, joten tätä reissua varten Reetan isä patentoi meille varsinaisen oivat versiot näistä. Reetan vanhempien varastosta löytyi ohutta valkoista kangasta, jolla kasvimaata suojataan roudalta. Tästä kehittyi täydellinen hyönteissuoja riippumatolle! 

Ja tämähän toimii niin, että ensiksi kiinnitetään narut riippumaton kiinnitysköysiin. Tämän päälle heitetään kangas tasapuolisesti, että se ylettää aina kummaltakin puolelta riippumaton alle. 

Koko komeus kiinnitetään ylhäältä pyykkipojilla. Alapuolelle laitetaan pyykkipoikien lisäksi myös solmuja – ja tämä onnistuu näppärästi myös riippumaton sisäpuolelta. Uskotko, jos sanon, ettei näkynyt yhden yhtä hyttystä hyönteissuojan sisäpuolella?Köyhän naisen diy-hyönteissuoja halpaan riippumattoiluun

Lisäksi sieltä löytyi teollisuusmuovia, josta saimme kyhättyä varsin pätevän suojan sateen varalle. Leikkasimme siitä sopivan mittaiset palat kummallekin. Mitat taisivat olla aikalailla 2 x 2 metriä. Mukaan vielä narua ja pyykkipoikia - that's it! 

Harmi, ettei tästä virityksestä tullut otettua kuvaa. Materiaalina se oli mustaa muovia, joka oli hieman jätesäkkiä paksumpaa. Sidoimme ensiksi puiden väliin narun, hieman korkeammalle kuin riippumattomme. Laitoimme muovin kiinni ylhäältä pyykkipojilla, jonka lisäksi sivuille teimme solmuja. Tästä ei ole kokemuksia rankkasateissa, joten 100 prosentin toimivuutta en pysty takaamaan.

Ja koska kaikki tarvikkeet löytyi Reetan isän vajasta, kustansi nämä meille 0 euroa 200 euron sijaan. Jos riippumattoilu kiinnostaa, mutta kulut ei, kannattaa ehdottomasti aloittaa riippuretkeily näillä konsteilla. Jos riippumattoilu vie mennessään, niin kuin meillä, kannattaa vasta satsata oikeisiin tarvikkeisiin.


Tästä reissusta vakuuttuneena omistamme Reetan kanssa jo ihan oikeat tarvikkeet, mutta näillä pääsee hyvin liikkeelle. 

Aika buenos aires, vai mitä? 

Ticket to the Moonin riippumatto on keveä ja näppärä vaihtoehto yöpymiselle vaelluksella.
Kuvat: Reetta ja minä


You Might Also Like

2 kommenttia

 1. Sellainen vinkki, että ticket to the moonilta kannattaa hommata se narusetti missä on puunhalaajat mukana. On vähän arvokkaammat kuin ne pelkät narut, mutta puut kiittää kun ei tule kuorivaurioita ja Suomen innokkaat kieltojen väsääjät ei saa syytä kieltää riippuilua kyseisten puiden vahingoittamisen varjolla. Pelkillä köysillä kun voi saada hyvässä lykyssä todella pahan näköistä jälkeäkin aikaan kun oikein sattuu. Muualla maailmassa näitä kieltoja on jo ehtinyt napsahdellakkin joihinkin kansallispuistoihin juuri tästä syystä, että riippuilijat ovat saaneet tarpeeksi tuhoa aikaan. Eikä sellaiset puunhalaajat ole vaikeat väsätä omillakaan kätösillä. Muuten kyllä hyvän näköiset viritykset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, kiitos hyvästä vinkistä ja näkökulmasta! Puunhalaajat ovatkin hankintalistallani ensi vuoteen. Olet oikeassa, että olisi varsin ikävää saada kieltoja tähänkin hommaan ja myös siksi puunhalaajat olisivat erityisen tärkeät. Niiden plussa on myös hieman pidempi malli!

   Itse en ole huomannut, että puihin olisi hirveästi mitään jälkiä jäänyt käytön jälkeen, mutta varmasti tämä riippuu myös puiden lajikkeesta ja käyttäjän painosta :) Joka tapauksessa, tärkeä pointti ja ehdottomasti menee hankintaan!

   Poista